Framfab

Framfab

Framtidsfabriken, eller Framfab som det senare kom att heta, grundades av IT-entreprenören Jonas Birgersson. Birgersson föddes i Lund 1971 och studerade senare vid Lunds Universitet. Väl där grundade han spelföreningen PX1. PX1 omvandlades senare till Framtidsfabriken och Birgersson grundade även dotterbolag Bredbandsbolaget. Birgersson stack minst sagt ut under 90-talets IT-yra. Han blev bland annat känd som “Bredbandsjesus” och sågs ofta i sin orangea Helly Hansen-fleecetröja, samt var till synes oberörd av faktumet att hans aktier vid en tidpunkt värderades till över en miljard kronor. I en intervju med Aftonbladet från år 2000 säger han att “Äsch, det är bara papper” samt påpekar att det finns häftigare saker i livet än en Armanikostym, han hade nära inpå befunnit sig på IT-mässan i Paris iklädd den orangea fleecetröjan.

Framfab var lönsamt ända fram till det att IT-bubblan sprack, och i november 2000 kliver Birgersson ner från Framfab efter interna konflikter. 2005 köptes Bredbandsbolaget upp av norska Telenor för 6 miljarder kronor. I en intervju med SvD reflekterar Birgersson över tiden då han blev känd som Bredbandsjesus. Han menar på att idéerna som de hade 1995 inte fungerande på grund av en infrastruktur som inte fanns tillgänglig för vanligt folk. Och jämfört med dagens teknologi är det en enorm skillnad där bra och billiga lösningar är mer tillgängliga – ”Idag sitter jag på 10 gigabite i min källare”, påpekar Birgersson. I intervjun motsätter han sig även uppfattningen om att allt som startades på sent 90-tal blev en flopp, och lyfter faktumet att Framfab faktiskt fortfarande existerar med ca 1 200 anställda, fast holdingbolaget heter idag (2010) LBI International.

Jonas Birgersson ger även sin syn på filmtjänsten Voddler samt Spotify, två tjänster vars framtid inte var helt utstakad 2010 när intervjun ägde rum. Han påpekar att tjänsterna är alldeles för sårbara i och med att makten ligger hos andra skiv- eller filmbolag. Voddler ansökte 2015 om rekonstruktion efter att ha gått med 176 miljoner i förlust de föregående fem åren, för att istället bli leverantör till videobutiker. Även Spotify går med förlust varje år men är däremot det största i sitt slag med över 100 miljoner användare och en närvaro i 59 länder. De har även avtal med några av världens största skivbolag, bland annat Universal Music Group, Warner Music Group, EMI Music och Sony BMG.

Birgersson sitter idag som VD på Labs2, en svensk IT-koncern som erbjuder tjänsten Brikks, ett affärsstödsystem för bredbandsstjänster. Dotterbolaget Labs2 sattes i slutet av 2011 i konkurs vid Lunds Tingsrätt, Holdingbolaget Labs2 Group AB omfattades däremot inte av konkursen. I en artikel från affärsvärlden samma år uppger Birgersson att han kör vidare med Labs2 Group AB. Internetstiftelsen i Sverige (IIS) utförde 2016 en längre intervju med Bredbandsjesus vilken du finner här.